top of page

De Barbecue

De opdracht die uitgevoerd moet worden in de 3e periode van het 3e lesjaar is het ontwerpen en ontwikkelen van een barbecue waarop drie personen tegelijkertijd eten kunnen voorbereiden. Dit doe ik aan de hand van de vier kerntaken die gedurende het proces uitgevoerd moeten worden. Op deze pagina wil ik regelmatig bestanden uploaden zodat mijn voortgang ook online gevolgd kan worden.

Imagepanel

Hiernaast is een imagepanel te zien. Dit heb ik gemaakt om inspiratie op te doen en om voor mijzelf een overzicht te hebben van welke modellen er al op de markt zijn. 

 

Hieronder staat het imagepanel als PDF-bestand

Brainstorm

Aan het begin van het project heb ik een brainstorm gemaakt over de barbecue. Daarin staan bijvoorbeeld manier waarop gebarbecued kan worden of welk voedsel er op voorbereid kan worden.

 

 

Project planning versie 1

Voor mijn project heb ik een planning gemaakt. Hierin is te zien wat ik wanneer, en in welke week klaar moet hebben. De planning heb ik bovendien ook gemaakt om een overzicht te hebben van de door mij op te leveren producten om zo tijdnood te vermijden en falen te voorkomen. Hier rechts staat een

PDF-bestand met daarin de planning.

Gespreksverslag na een gesprek met Otto

Tijdens het eerste gesprek met Otto hebben we even kort naar mijn Imagepanel gekeken. Vervolgens hebben we snel even naar de brainstorm over mijn barbecue gekeken. Nadat we de brainstorm bekeken hadden hebben we aandachtig gekeken naar mijn gemaakte planning. We hebben gekeken naar de ingeplande tijden voor bepaalde onderdelen en ook bekeken of die rieel en haalbaar waren.

 

Woensdag 2 maart 2016

Plan van aanpak

Wanneer ik met een project begint stel ik een plan van aanpak samen. Hierin zet ik mijn doelstellingen en andere aspecten.

 

Hier links het PDF-bestand met daarin mijn plan van aanpak.

Doelgroepenonderzoek

Voordat je kunt beginnen met het bedenken van ontwerpen heb je een specifieke doelgroep nodig. Die doelgroep beïnvloedt je ontwerp enorm. De ene doelgroep heeft totaal andere eisen dan de andere. Mede door de doelgroep krijgt elke product zijn specifieke en opvallende kenmerken

 

Hier rechts het PDF-bestand met daarin het doelgroepenonderzoek.

Marktonderzoek

Omdat ik van te voren graag kennis heb van wat er al op de markt is heb ik een onderzoek gedaan naar de verschillende modellen. In dit onderzoek heb ik zes verschillende modellen vergeleken en de plus- en minpunten daarbij op een rijtje gezet. 

 

Hier links het PDF-bestand van het marktonderzoek.

Schetsen

Omdat je door middel van het maken van schetsen tot ontwerpen kunt komen heb ik er meerdere gemaakt. Wanneer je een x aantal schetsen hebt gemaakt kan er een ontwerp bij zitten dat kan leiden tot interessante concepten. 

 

Hier rechts een PDF-bestand met een aantal schetsen.

Gespreksverslag na een gesprek met Otto

Tijdens mijn tweede  gesprek met Otto heb ik naar mijn plan van aanpak gekeken en gekeken naar mijn doelgroepen- en marktonderzoek. Ook heb ik samen met Otto naar mijn eerste schetsen gekeken en zijn we tot de conclsie gekomen dat veel schetsen op elkaar leken.  Ook hebben we gekeken naar deelproblemen en manier waarop ik daar oplossing voor kan vinden. Ik ben na dit gesprek aan de slag gegaan met het tekenen van mogelijke oplossingen voor deze deelproblemen.

 

Woensdag 9 maart 2016

De functieboom

Een functieboom wordt vaak gemaakt omdat het gebruikt kan worden als opstapje naar de morfologische kaart, ook bekend als het morfologisch overzicht. In een functieboom noteer je een hoofdfunctie van een product met daaronder de deelfuncties. Ik heb een functieboom gemaakt van een barbecue met zo veel mogelijk deelfuncties die daar bij horen.

 

Hier links het PDF-bestand met de functieboom.

Het morfologisch overzicht

Het morfologisch overzicht wordt veel gebruikt om varierende ontwerpen te maken van bepaalde producten. Doordat je voor de deelfuncties die je opgeschreven hebt, aan de hand van de hoofdfunctie, veel verschillende oplossingen opschrijft komen er ontwerpen uit waar je van te voren nooit aan had gedacht. 

 

Vervolgens heb ik twee lijnen getrokken die ieder door verschillende deelfuncties gaan. Hierdoor ben ik op twee concepten gekomen die ik verder ben gaan uitwerken. Uiteindelijk ben ik verder gegaan met het tweede concept. Dat vond ik uitdagender en er waren verder geen barbecue varianten op de markt die hier zo veel van weg hebben.

 

Het ingevulde morfologische overzicht is links te vinden als PDF-bestand.

Concepten

Uit het morfologisch overzicht zijn twee concepten ontstaan. Deze ga ik verder uitwerken en wanneer ik op nieuwe problemen stuit binnen een ontwerp maak ik hier een specifiek morfologisch overzicht voor. Zo kan ik op een makkelijke manier op meerdere varianten komen binnen één ontwerp.

Concept 1 deel 1
Concept 2 deel 1
Concept 2 deel 2

Omdat ik ronde vormen erg interessant vind wil ik hier iets mee doen. Dit is wel wat anders dan het kanten en zetten, dat wordt walsen. Dit vind ik zelf wel een leukere vormgeving, de ronde vorm. Ik ga verder met het uitwerken van de ronde vormen en doe dit wanneer nodig met hulp van mijn tutoren en mijn familie, die kunnen mij altijd kennis bijbrengen en kijken met een andere invalshoek naar het ontwerp. Dit kan vaak voor leuke onverwachte aanpassingen zorgen.

Miller-profiel

Ik heb de deelfuncties en een aantal belangrijke eisen onder elkaar gezet en aan de hand van die punten de ontwerpen beoordeeld met nummers van 1-5. Zo krijg je een duidelijk overzicht qua mogelijke kwaliteiten en wanneer je de scores optelt kom je op een conclusie. Zo kom je op een makkelijke manier tot het meest potentiële concept.

PNI-analyse

In de PNI-analyse heb ik de voordelen en nadelen van de twee concepten onder elkaar gezet. Zo zijn verbeterpunten makkelijk te zien en kan er door mij op gereageerd worden door het maken van een beter concept.

In dit bestand heb ik op papier gezet op welke manier het concept dat ik aan het uit werken ben tot stand is gekomen. Dit is bijvoorbeeld gelukt dankzij de hulp van mijn vader waarmee ik samengezeten heb om na te denken over een goed ontwerp, maar ook door de gesprekken die ik gevoerd heb met Otto zijn verbeteringen ontstaan. Ook staat in dit bestand hoe ik voor ogen heb dat de barbecue gebruikt moet gaan worden. Ik heb dit per stap omschreven en duidelijk proberen uit te werken.

 

Het PDF-bestand is links te bekijken.

Ontwerpredenen en in gebruik neming

Schetsen met rooster varianten
Schetsen met oplossing lucht toe- en afvoer
Schetsen ophanging rooster

Definiëring materiaalkeuze

De keuze van het materiaal is erg belangrijk voor je product. Per materiaal zijn er totaal andere overwegingen voor ontwerpen. Bij hout moet je bijvoorbeeld meer rekening houden met hoge temperaturen bij de barbecue dan bij bijvoorbeeld plaatstaal. In dit overzicht heb ik kenmerken van materialen die gebruikt worden bij barbecues in één bestand gezet.

Polystyreen schaalmodel 1:2 versie 1

Het eerste model van polystyreen waar ik aan begonnen ben was geen succes, daar kwam ik helaas al snel achter. Ik had de randen van de voor- en achterkanten veel te fragiel gemaakt waardoor deze al snel afbraken. Dit rooster wil ik gebruiken als basisconstructie voor het vasthouden van de brandstof. Toch denk ik dat ik hier meer mee wil doen. Dit rooster is te gemakkelijk en goed bewerkbaar met creatieve ontwerpen. Wat ik hiervan geleerd heb is dat ik de afstand tussen de gleuf en de buitenkant een stuk groter moet maken. 

Pakket van eisen en wensen

Een pakket van eisen wordt gebruikt om te definiëren hoe het product er uit komt te zien. Door eisen te stellen wordt vaak het product ook gevormd. Ik heb een pakket van eisen opgesteld waaruit mijn ontwerp deels geresulteerd is. Ik heb de eisen die school heeft gesteld gecombineerd met eisen die ik graag terug wil zien in mijn ontwerp. 

Gespreksverslag na een gesprek met Otto

Tijdens mijn derde gesprek met Otto hebben we naar mijn pakket van eisen en wensen gekeken. Er zaten een paar goed gedefinieerde eisen bij maar ook een aantal nog niet SMART-gedefinieerde eisen. Deze heb ik na overleg met Otto aangepast tot logische en onderbouwde eisen. Ook hebben we naar mijn 'Definiëring materiaalkeuze'' gekeken en het bestand doorgelezen. Aan het einde van het gesprek hebben we samen even naar mijn planning gekeken en bekeken of dat ik nog op schema lag met de af te ronden taken.

 

Woensdag 30 maart 2016

Te gebruiken productiemethoden

In dit tekstbestand heb ik de productiemethoden die ik van plan ben  te gaan gebruiken genoteerd en geprobeerd om per productiemethode de stappen die ik ga uitvoeren duidelijk uit te werken. Op deze manier heb ik voor mijzelf een overzicht van hetgeen dat ik ga uitvoeren.

 

Het PDF-bestand is rechts te bekijken. 

Toevoegen van handvatten

Nadat ik het morfologisch overzicht had gemaakt leek het me slim om handvatten toe te voegen waarmee de barbecue op kleine afstanden verplaats kan worden. Door deze op een afstandje te zetten van de brandende hittebron worden deze niet te heet waardoor deze te maken zijn van hout met een lagere ontbrandingstemperatuur. Hier heb ik niet per se hardhout voor nodig.

Travelmodus
Close-up steunpunten
Travelmodus met rooster naar buiten
Barbecue met ventilatierooser geopend_edited_edited_edited
Barbecue met dicht ventilatierooster zonder rooster_edited_edited
Bereid modus zonder het rooster
Bereid modus

Toelichtingen bij de afbeeldingen

Afbeelding 1: 

Op afbeelding 1 is te zien hoe dat de barbecue er uit ziet in de zogenaamde travelmodus. Het rooster zit er in en de bovenste en onderste bakken zijn vastgezet. De bovenste bak steunt op de steunpunten aan de zijkant die er, samen met het rooster, tevens ook voor zorgen dat de bovenste bak niet kan bewegen. Onderin de bak is eventueel plaats voor etenswaren of brandstof.

 

Afbeelding 2:

Op afbeelding 2 is een close-up te zien van de steunpunten. Dit zijn de steunpunten waarop de bovenste bak rust in de travelmodus. De steunpunten lopen exact parallel met de vom die ik de kolenstarter bak gegeven heb.

 

Afbeelding 3:

Op de derde afbeelding is de barbecue in travelmodus te zien met het rooster er uit gehaald. Dit is de eerste stap voor wanneer je de barbecue bereidingsklaar wilt gaan maken. 

 

Afbeelding 4:

Op afbeelding  4 is de barbecue te zien met de ventilatie-/luchttoevoerschuif geopend. Via dit rooster zijn brandstoffen zoals kolen en briketten toe te voegen. Nadat de brandstof is toegevoegd en brandt kan het ventilatie rooster dicht gedaan worden.

 

Afbeelding 5:

Op afbeelding 5 is te zien dat de ventilatie-/luchttoevoerschuif gesloten is. Het is de bedoeling dat dit een hele makkelijke beweging wordt maar dat deze er wel voor zorgt dat de schuif op zijn plek blijft zitten zodat er geen kolen of andere brandstoffen doorheen kunnen vallen.

 

Afbeelding 6:

Op afbeelding 6 is te zien dat de kolenstarter bak in de onderste bak is gedraaid en dat deze netjes parallel lopen aan elkaar. Vervolgens kan het schone rooster er in geschoven worden en kan de maaltijd voorbereid worden.

 

Afbeelding 7:

Op afbeelding 7 is de barbecue te zien in de 'bereid modus'. Het rooster is er ingeschoven en de barbecue is klaar voor gebruik.

 

 

 

Oplossing voor toevoegen brandstof

Ik heb op woensdag 6 april 2016 na het eten samen gezeten met mijn vader. We hebben naar schattig ongeveer een uur even gekeken naar het eindontwerp en nog een oplossing bedacht voor het toevoegen van de brandstof. Op deze manier kan ik het gat voor de luchttoevoer kleiner maken wat erg gunstig uitkomt in verband met de bolling van de bovenkant.

 

Tevens dachten we beide dat het design gedeelte van de opleiding toch iets meer terug mocht komen in de barbecue zelf. Met name door middel van bijvoorbeeld een logo, zoals mijn naam, of iets anders aparts en opvallends waaraan je de barbecue zou kunnen herkennen en zou kunnen onderscheiden van anderen. We zijn toen gaan brainstormen en hebben samen wat gedefinieerd. Het idee er achter is om in de letters 'bbq' te verwerken in het rooster dat op twee manieren te lezen is.

 

Hieronder zijn twee tekeningen te zien waarop het rooster afgebeeld is.

Het aangepaste rooster

Ik heb het ontwerp na de brainstormen met mijn vader aangepast en dit is hoe het ontwerp er uit komt te zien.

Planning versie 2

Het is slim om tijdens het proces één of meerdere keren je planning door te nemen en zo goed mogelijk onder controle proberen te houden. Deze versie is wat aangepast omdat ik vooral lang bezig ben geweest met de ontwerpfase en het verbeteren van kleine deelproblemen.

De oplossing voor de te regelen luchttoevoer

Nadat ik samen met mijn vader gediscussieerd had over het rooster dat dient als kooi voor de brandstof zijn we verder gegaan over het toevoegen van de lucht. Dit is noodzakelijk aangezien dit het kolenstarter idee naleeft en het moet te regelen zijn omdat hij open maar ook dicht moet kunnen. 

Aangepaste steunpootjes

Nadat ik nog eens goed stilgestaan heb bij het feit dat de watersnijder het werk gaat doen heb ik nog een keer goed gekeken naar de steunpootjes die de binnenste bak moeten ondersteunen. Ik heb de pootjes verbonden aan de uitslag van de onderste bak zodat ik deze in een keer mee kan buigen.

De watersnijmachine-snijtekening

In week 15 gaan we met de watersnijmachine op de Frederiklaan onze uitslagen uitsnijden. Ik heb snijtekeningen gemaakt van het solidworks bestand zodat ik deze kan gaan zetten, kanten, walsen en uiteindelijk kan gaan assembleren.

Materialen lijst

Ik heb een materialen lijst opgesteld met daarin de producten die ik denk nodig te hebben. Ik heb de leveranciers uitgezocht waarna ik vervolgens de materialen ga inkopen. Omdat het rooster in het concept zelf te produceren is maak ik het op die manier. Het uiteindelijke rooster, dat ik graag van RVS zou maken, kan ik eventueel uitbesteden wanneer ik dit graag zou willen hebben.

 

Ik zorg er voor dat ik voor woensdag 13 april de attributen ingekocht heb zodat dit mijn werktempo en -proces niet belemmert.

Geassembleerde model
Barbecue model 1:2 vooraanzicht
Rooster kolenstarter

Polystyreen schaalmodel 1:2 versie 2

Voorlopige kostprijsberekening

Ik heb voor deze barbecue een kostprijsberekening gemaakt met de naar schatting gemaakte kosten die tijdens dit project gemaakt zijn. Ik heb de uren afgeleid van het werkvoorbereidingsformulier.

Polystyreen model

Ik heb de watersnijtekening verschaald op de schaal 1:2 en heb deze uitgelaserd. Vervolgens heb ik de radiussen gebogen en denodige hoeken gezet.

Werkvoorbereidingsformulier

Ik heb voor mijzelf een werkvoorbereidingsformulier gemaakt met daarin de stappen die ik uit ga voeren. Ik heb de stappen op een rijtje gezet en de daarbij benodigde tijd en andere aspecten gedefinieerd.

Houten handvatten

Handvatten zijaanzicht
Handvatten vooraanzicht
Bovenaanzicht handvatten

Ik heb de handvatten gemaakt van een bestaande bezemsteel. Ik heb hierin zaagsneden over de gehele lengte gemaakt met een houtzaag met een blad van 1mm dik. Dit komt perfect uit met de dikte van het plaatstaal dat ik gebruik voor de barbecue. De sneden zijn 10mm diep en kunnen volgens ontwerp over de gezette stukken plaatstaal geschoven worden aan de zijkanten van het onderste deel van de barbecue.

Toelichting

Bemate werktekeningen

Ik heb de onderdelen die door de watersnijder uitgesneden moeten worden bemaat en in een bestand gezet.

De definitieve kostprijs berekening is totaal anders dan de geschatte kostprijsberekening. Ik heb op school, op de Frederiklaan, een plaat geperforeerd staal gevonden en dit gebruikt voor het rooster. Het resultaat is erg mooi geworden. De handvatten heb ik van een al aanwezige bezemsteel kunnen maken waardoor ook die aanschafkosten vervielen. De poten, die ik wilde maken van hardhout, heb ik via mijn opa kunnen bemachtigen. Hij had thuis een paal Frans eikenhout liggen en dit heb ik kunnen gebruiken. Een groot deel van moeren en bouten heb ik op school kunnen krijgen waardoor ook die kosten vervielen. Zo is de barbecue uiteindelijk een stuk goedkoper uitgevallen dan verwacht.

Daadwerkelijke kostprijsberekening

DFA-analyse

Ik heb een DFA-analyse gemaakt en heb daarin het monteren van de sub-assemblies gezet en het monteren van de uiteindelijke onderdelen. De tijd waarin de sub-assemblies gemaakt konden worden zou 5 minuten en 35 seconden zijn en de tijd waarin ik de grote onderdelen zou kunnen monteren is 44 seconden. 

Productie van de barbecue

In week 16 is mijn watersnijtekening uitgesneden en ben ik aan de slag gegaan op de Frederiklaan. Hier bevindt zich het praktijklokaal voor de Engineering studenten. Ik ben hier begonnen met met opschuren van de uitgesneden platen. Vervolgens ben ik aan de hand van de werktekeningen de onderdelen gaan walsen, boren en gaan zetten. Helaas was het niet helemaal goed gegaan met het watersnijden en ontbraken er twee onderdelen die vrij essentieel waren voor het maken van de barbecue. De luchtschuif en de grote plaat voor de binnenste cirkel zijn niet goed gelukt waardoor ik de binnenste bak van de barbecue niet heb kunnen maken. Verder ben ik zeer tevreden met het resultaat van de barbecue voor hoe die er voor nu uit ziet.

Onderste bak met pootjes
Geperforeerd rooster
Kolen kooi
Vooraanzicht

Afbeelding 1: Zo als hier te zien is heb ik de onderste bak klaar op de steunpootjes na. Deze moet ik nog in vorm buigen. De buitenkanten heb ik er op gelast met drie laspunten aan beide kanten en ook de poten heb ik op de hoofdmaten gezaagd. De handvaten zijn klaar en zitten stevig vast op de daarvoor bestemde stukken metaal.

 

Afbeelding 2: Op afbeelding 2 is het rooster te zien waarop gebakken wordt. Het is geperforeerd staal dat ik heb opgeschuurd en heb schoongemaakt. Ik heb hier twee zeskant staven van ieder 400mm lang onder gelast en de plaat gelijk geschuurd met de zeskant vorm. Dit zorgt ervoor dat het rooster makkelijk door de gleuven te schuiven is. 

 

Afbeelding 3: Op afbeelding 3 is het zeer geslaagde stuk plaatstaal te zien dat de brandstof toever mogelijk maakt. de klep is draaibaar waardoor de kolen makkelijk toegevoegd kunnen worden. Ik heb deze volledig opgeschuurd voor een nette uitstraling.

 

Afbeelding 4: Afbeelding 4 laat het onderste gedeelte zien van mijn barbecue. Ik heb de punten waarop de lassen zijn netjes opgeschuurd zodat er nog maar weinig kleurverschil te zien is. De pootjes heb ik verbonden door middel van een metalen plaatje dat ik aan de voor- en achterzijde van het houten pootje bevestigd heb. Ik heb dit met schroeven gedaan en deze zijn op elk pootje hetzelfde. Dit zorgt voor een net wat robuustere uitstraling.

Productie van de barbecue

Omdat het tijdens de productie van de barbecue net wat anders is gelopen met de pootjes dan dat ik in gedachten had heb ik dit ook aangepast in de solidworks CAD-modellen. Het rooster heb ik hetzelfde gelaten als voorheen. De uiteindelijke barbecue ziet er als volgt uit.

Rendering wide angle
Bovenaanzicht
Zijaanzicht
Doorsnede barbecue
Bovenaanzicht klep open
Bovenaanzicht klep dicht

Afbeelding 1: Op afbeelding 1 is de barbecue te zien in een wide angle. Dit is het totaalplaatje van de barbecue na de aanpassing die ik gedaan heb voor de poten.

 

Afbeelding 2: Op afbeelding 2 is de barbecue te zien vanuit het bovenaanzicht. De barbecue heeft een groot rooster waar gemakkelijk voor drie personen tegelijkertijd eten op voorbereid kan worden.

 

Afbeelding 3: Dit is de barbecue vanaf de zijkant. De fijne eikenhoute pootjes met daaromheen aan de buitenkanten twee plaatjes van 1mm dik. De schroeven zitten allemaal op de juiste hoogte wat niet zorgt voor afleiding.

 

Afbeelding 4: Dit is een doorsnede van de barbecue. Zo als te zien is past alles netjes en ziet het er strak uit.

 

Afbeelding 5: Hier is het rooster voor de kolen geopend te zien. Zo is de brandstof toe te voegen en na het toevoegen kan deze ook weer dicht gedaan worden

 

Afbeelding 6: Dit is het rooster van de kolen met de brandstoftoevoer klep dicht. Zo kan de brandstof er niet uit en blijf het netjes op zijn plek tijdens het draaien.

Planning versie 3

Ik heb de planning geupdatet naar de meest recente volgorde. De presentatie moet 13 mei gepresenteerd worden en ook de barbecue moet uiterlijk 13 mei gereed zijn. Aan het eind van het lesjaar worden mijn barbecue en de barbecues getest met het jaarlijke kampeer-event.

Warmte analyse in Solidworks

In Solidworks heb ik een warmte analyse gemaakt van de barbecue. Ik heb hierbij de temperatuur aangegeven van de hittebron, de temperatuur die van buitenaf op de barbecue komt en de lucht die van buitenaf zijn invloed heeft. Het PDF-bestand van het analyse verslag heb ik geupload zodat dit te lezen is. Ook heb ik een warmte analyse gemaakt van alleen de buitenste bak. Deze is te lezen in het tweede PDF-bestand.

Conclusie

Ondanks dat de barbecue nog niet helemaal klaar is door de omstandigheden ben ik tevreden met het resultaat dat ik tot nu toe heb kunnen realiseren. Ik heb tot 13 mei om de barbecue tot een prachtig resultaat te brengen. Hier ga ik hard mijn best voor doen zodat ik een barbecue gerealiseerd heb waar ik zelf trots op ben en ik mijn met vrienden nog eens een lekkere maaltijd op zou kunnen bereiden.

Het vervolg

Voordat de mei vakantie begonnen was had ik bij Marc nog aangekaart dat ik graag mijn barbecue wilde afmaken zodat er een 1:1 model aanwezig kon zijn bij de presentatie. Hij zei mij toen dat ik na de mei vakantie even moest terug komen op deze situatie en dit heb ik gedaan. Ik heb Marc maandag 9 mei een e-mail gestuurd met daarin de vraag of dat hij de twee missende onderdelen nog voor mij wilde watersnijden. Gelukkig heeft hij dit gedaan en op woensdag 11 mei ben ik aan de slag gegaan op de Frederiklaan met de laatste loodjes. Ik heb de onderdelen die ik nog nodig had geschuurd, gebogen en vast gelast. vervolgens heb ik de boutjes en moertjes toegevoegd op de daarvoor bestemde plekken en het resultaat mag er wezen, al zeg ik het zelf.

Kerntaken en werkprocessen overzicht:

De bestanden die te vinden zijn op de blog heb ik dik gedrukt gemaakt. De overige bestanden zijn op andere locaties te vinden, deze locaties staan tussen de haakjes aangegeven.

 

Kerntaak 1: Ontwerpt producten of systemen

1.1 Verzamelt en verwerkt ontwerpgegevens

- Probleemsituatie (De barbecue)

- Plan van aanpak

- Pakket van eisen

- Marktonderzoek

- (Imagepanel)

- (Doelgroepenonderzoek)

 

1.2 Werkt ontwerpen uit

- Concepten 

- 3e galerij met foto's bevat concept schetsen

 

1.3 Kiest materialen en onderdelen

- Materialenlijst

 

1.4 Maakt een kostenberekening

- Voorlopige kostprijsberekening

 

Kerntaak 2: Bereidt productiewerk voor

2.1 Verzamelt en verwerkt productiegegevens

- Werkvoorbereidingsformulier

- DFA analyse

- Barbecue Exploded view (staat in mijn ingeleverde ZIP-File onder de map 'Solidworksbestanden')

- Barbecue Bovenste bak exploded view (staat in mijn ingeleverde ZIP-File onder de map 'Solidworksbestanden')

- De weblinks voor de inkooponderdelen staan onder aan de voorlopige kostprijsberekening

 

2.2 Tekeningpakket

- Werktekeningen (staat in mijn ingeleverde ZIP-File onder de map 'Solidworksbestanden')

 

2.3 Organiseert mensen en middelen

- Plannig versie 1 t/m 3

- Definitieve kostprijsberekening

- Tussentijdse gesprekken met Otto

 

Kerntaak 3: Begeleidt productiewerk

3.1 Begeleidt het productieproces

- Het vervolg ( Contact gehad met Marc de Laat over het afronden van het productieproces)

 

3.2 Bewaakt de begroting

- Zichtbaar verschil van de gemaakte kosten is af te lezen van het prijsverschil van de voorlopige kostprijsberekening en de definitieve kostprijsberekening

 

3.3 Voert kwaliteitscontroles uit

- Thermal analysis (Verslagen van de analyses zijn terug te vinden als PDF-bestanden)

 

3.4 Levert het werk op

- Eindproduct in de vorm van de barbecue

- Blog met daarop de verslaggeving van de afgelopen periode

- Eindpresentatie in de vorm van een pecha kucha (Wordt gepresenteerd op 13 mei)

 

Kerntaak 4: Onderhoudt of maakt producten / systemen

4.1 Inspecteert en test producten en systemen

- Conclusie 

 

4.2 Begeleidt onderhoud

- De barbecue als product

bottom of page